Lupta pentru viata a Asociatiei Salveaza Vieti impreuna cu Andreea Marin Banica a miscat muntele birocratiei din sistemul de sanatate romanesc.

Ordinul Mortii (Ordinul 50/2004 al Ministrului Sanatatii) in sfarsit nu mai exista in forma in care permitea pierderea vietilor atator oameni precum Jisa George (29 ani, pacient decedat in ziua ajungerii la clinica din strainatate, unde spera sa-si salveze viata, dar birocratia din Romania a dovedit ca era prea tarziu ), Dragos Croitoru (19 ani), David Marian (28 ani), Ionela Linte (28 ani), Iuliana Viorica Oncica (42 ani, pacient decedat imediat dupa aprobarea dosarului sau, care a survenit dupa numeroase memorii la Ministerul Sanatatii si Avocatul Poporului), Claudiu Voicu (8 ani) si, din pacate, lista continua.

Dupa 1 an si 8 luni de lupta a Asociatiei Salveaza Vieti pentru schimbarea acestui Ordin, echipa careia i s-a alaturat acum 10 luni Andreea Marin Banica, Presedinte Fundatia Pretuieste Viata, astazi putem spune, in sfarsit, ca moartea acestor tineri nu a fost in zadar!

 

CUM CRESC SANSELE ROMANILOR LA VIATA PRIN NOUL ORDIN?

Fiecare roman trebuie sa fie constient ca in prezent, la nevoie, poate apela la noul Ordin imbunatatit, numit de acum inainte Ordinul 1011/2011 si care consfiinteste in conditii noi, mult mai aproape de nevoile pacientului, dreptul bolnavilor in stare grava din Romania care nu mai gasesc solutie medicala in timp util la noi acasa, de a obtine sprijin financiar din partea Ministerului Sanatatii. Este vorba de boli grave ce nu intra in pachetul de baza acoperit de formularul E112, acesta din urma oferind fonduri din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate.
Avem medici buni, dar multe alte lipsuri din spitalele noastre ne pun uneori in situatia disperata de a ne afla in fata principiului „banii sau viata”. Este, insa, dreptul bolnavilor nostri care au nevoie de transplanturi de organe, de celule stem de la un donator neinrudit (leucemii), care sufera de tumori cerebrale sau anumite tipuri de cancer in forme galopante  sa se foloseasca de noul Ordin 1011/2011 pentru a obtine fonduri din bugetul alocat acestei cauze de catre Ministerul Sanatatii pentru  tratamentele lor in spitale sau clinici din strainatate.
Aceasta nu inseamna o negare a valorii specialistilor nostri, ci doar o recunoastere a limitelor pe care sistemul medical romanesc le are in acest moment si o sansa la viata datorata romanilor care ajung intr-o astfel de situatie disperata. Boala nu alege dupa familia in care te nasti, dupa felul in care arati, dupa scolile pe care le-ai urmat. Dar noi putem alege! Si am facut-o: am ales sa spunem ca „SE POATE” chiar daca simtim zi de zi ca traim intr-un sistem stramb, care parca isi da silinta sa ne demonstreze ca schimbarea la nivel profund e o imposibilitate.

In 2009,  “Help me to save other Romanians” era apelul unui medic dintr-o alta tara, cu un alt sistem de sanatate, care vazuse prea multi pacienti din tara noastra ajungand tarziu la tratament in spitalul sau.

 

CE INSEAMNA ORDINUL 1011/2011?

Inseamna modificarea Ordinului anterior, 50/2004, intr-o forma care permite trimiterea pacientilor la tratament in strainatate (din pricina limitarilor sistemului medical romanesc de a le  oferi solutii in tara lor) intr-o procedura simplificata, care contine termene precise pentru rezolvarea dosarelor bolnavilor (avem exemple de bolnavi de leucemie care primeau raspuns dupa 2 ani!). Pana acum, Ordinul vechi permitea cheltuirea banilor publici fara chibzuinta sau pierderea lor (in cazul in care pacientul murea pe masa de operatie, ajuns prea tarziu in strainatate din cauza birocratiei noastre), insemna sanse la viata irosite si pacienti morti dupa interminabile asteptari de rezolvare a dosarelor, functionari romani nesanctionati pentru intarzieri care pe bolnavi ii costau viata. 

Ordinul 1011/2011inseamna acum si facilitati care sa usureze drumul acestor dosare, dar si posibilitatea ca pacientul sa corespondeze el insusi cu clinicile desemnate de catre Comisia Medicala, ajutand rapiditatea demersului. Inainte, doar functionarii Directiei de Sanatate Publica puteau face acest lucru, iar unii dintre ei intarziau mult dosarele – nu cunosc limbi straine, refuza sa verifice prin telefon de ce ofertele intarzie, nu stiu cu totii sa corespondeze prin e-mail si utilizeaza doar faxul, nu verifica autenticitatea la zi a unor contacte externe, nu au o baza de clinici de specialitate si de oferte de pret la care sa apeleze pentru a primi raspuns rapid cu privire la solicitarea de trimitere a pacientilor in strainatate. Pentru aceasta, echipa Salveaza Vieti – Andreea Marin Banica a sugerat Ministerului Sanatatii inceperea negocierilor cu clinici din strainatate pentru realizarea unei baze de date, si-au oferit sprijinul voluntar, asa cum a facut-o si pentru schimbarea Ordinul 50/2004.

 

CE NE DORIM IN CONTINUARE?

Transparentizarea acestei proceduri – orice roman care ajunge in aceasta situatie trebuie sa stie exact pasii de urmat.
Modificarile pe care asociatia Salveaza Vieti si Andreea Marin Banica le-au solicitat si obtinut:


1.    Introducerea unor termene clare pentru fiecare dintre pasii ce trebuie parcursi pentru aprobarea dosarelor bolnavilor care au nevoie de tratamente in strainatate. Aceste termene nu existau si aprobarea fondurilor depindea doar de bunavointa sau competenta functionarilor publici.
2.    Introducerea in lege a posibilitatii ca pacientul sa poata alege daca el sau Directia de Sanatate Publica va purta corespondenta cu clinicile indicate de Comisie (acest lucru se intampla in cazul formularului E112, unde pacientul poarta corespondenta cu clinica). Pana acum, Directiile de Sanatate Publica erau singurele care aveau dreptul de a coresponda cu clinicile. Dosarele se blocau in Directii uneori si peste 2 ani de zile de la depunerea lor de catre pacient.
3.    Introducerea in lege a obligativitatii aprobarii dosarului pe baza a 2 oferte de pret, daca intr-un termen legal nu au fost primite 3 oferte de pret.
4.    Singurul criteriu prin care pot fi prioritizate dosarele sa fie cel al urgentei medicale. Prin Ordinul 50 si apoi prin modificarile aduse la acesta  se introduc in ecuatia selectarii pacientilor ce necesita a fi tratati in strainatate ca urmare a esecului statului in a le asigura serviciile medicale necesare in interiorul tarii, o serie de criterii independente de pacient sau de vointa pacientului, abuzive si discriminatorii.
5.    Introducerea unui formular standard clar, usor de completat si de inteles, pentru cererile de oferta facute de Directiile de Sanatate Publica catre clinicile din strainatate. Cererile de oferta erau facute adesea superficial si nu specificau oferta pe tipuri de servicii. Clinicile transmiteau fiecare, oferte, dupa cum le este obiceiul casei, ajungandu-se in final sa se compare oferte care contin servicii diferite. Se alegea evident oferta care este aparent cea mai ieftina, dar care in final se putea dovedi mai scumpa decat toate celelalte. In plus, nu se lua in calcul beneficiul pacientului, ci doar costul.
7.    Transparentizarea procedurii de acordare a tratamentelor in strainatate prin instituirea unei raportari publice (pe site-urile Directiilor de Sanatate Publica) asupra situatiilor dosarelor de plecare la tratament in strainatate
8.    Echipa noastra se ofera voluntar sa ajute la promovarea ampla a noului Ordin, astfel incat fiecare om care are nevoie de acest sprijin sa stie ca are la dispozitie un instrument de lucru util.

 

ISTORICUL INCERCARILOR DE MODIFICARE A ORDINULUI 50 (2009, 2010, 2011):

RUNDA 1:
19 noiembrie 2009:  prima intalnire cu Ministerul Sanatatii (la care a participat si Ministrul Interimar Cristian Anton Irimie si care l-a desemnat pe Razvan Vulcanescu pentru continuarea discutiilor privind modificarea Ordinului) – Salveaza Vieti a semnalat toate disfunctionalitatile la nivelul gestionarii dosarelor pentru trimitere la tratament in strainatate
Au urmat intalniri de lucru in decembrie 2009, februarie 2011 la care Salveaza Vieti a venit cu propunerea legislativa, lucrata impreuna cu avocati.
Martie 2010: comunicarea a fost intrerupta de scoaterea din functie a directorului departamentului, dl. Razvan Vulcanescu. Orice cerere a noastra de a stabili o intalnire cu cei din Minister a ramas fara raspuns.
10 august 2010: au fost publicate in Monitorul Oficial modificarile Ordinului 50 fara modificari de procedura pentru inlesnirea trimiterii la tratament in strainatate.
“Sa se modifice primesc, dar sa nu se schimbe nimic” este raspunsul Ministerului Sanatatii la toate incercarile Salveaza Vieti de modificare a Ordinului 50.

RUNDA 2 (in care s-a alaturat echipei Andreea Marin Banica):
August 2010: Andreea Marin Banica intocmeste o scrisoare deschisa Ministrului Sanatatii ( http://andreeamarinbanica.acasa.ro/articol/Scrisoare-deschisa-Domnule-Ministru-al-Sanatatii-/1 ) in care prezinta situatia la zi si cere cu insistenta o audienta cu Ministrul Sanatatii. Media preia scrisoarea si o publica in spatii generoase, dar Ministrul Sanatatii nu reactioneaza si nu raspunde la aceasta cerere.
Septembrie 2010: Andreea Marin Banica apare in ample interviuri de televiziune dedicate acestui subiect, sustinuta cu informatii la zi de Asociatia Salveaza Vieti. O prima victorie: cazul unui copil grav bolnav mediatizat este rezolvat sub presiunea dezbaterii publice – Directia de Sanatate Publica Prahova isi da acordul pentru plecarea baietelului la operatie in strainatate dupa 4 ani de asteptare a acestui raspuns!   
Septembrie 2010: petitia on-line postata pentru ca romanii sa sustina schimbarea in profunzime a Ordinului 50/2004 este semntata si sustinuta prin marturii cutremuratoare de peste 9.000 de romani din toate colturile tarii, precum si din tari ca Portugalia, Grecia, Franta, Spania, Elvetia, Israel, Italia, Belgia, Republica Moldova, Germania, U.S.A., Kuvait, Marea Britanie, Luxemburg, Austria, Islanda, Canada, Norvegia, Quatar, Japonia, s.a.m.d.. Ministerul Sanatatii inca nu reactioneaza.
Septembrie 2010: Andreea Marin Banica are sansa unei intalniri neasteptate in studioul televiziunii B1TV tocmai cu Ministrul Sanatatii, dl. Cseke Attilla, fiind invitati separat, la 2 emisiuni diferite. Andreea il abordeaza direct si obtinerea unei audiente nu a mai putut fi evitata. Peste o saptamana, echipa Salveaza Vieti – Andreea Marin Banica alaturi de un avocat, se prezinta la Ministerul Sanatatii cu propunerea de schimbare si cu solutiile pe masa.
23 septembrie 2010: se reiau negocierile, echipa Salveaza Vieti – Andreea Marin Banica intalnindu-ne cu domnul Ministru Cseke Attila, care a fost de acord ca aceasta lege sa devina una pentru salvarea pacientilor ce nu pot fi tratati in Romania.
In intalniri succesive: octombrie, noiembrie 2010 au fost dezbatute modificarile propuse pe marginea ordinului 50.  Ni s-a promis ca cel tarziu in ianuarie 2011 vom avea noul Ordin in Monitorul Oficial.
Februarie 2011: Ordinul a fost supus dezbaterii publice.
Martie 2011: dna. Mihaela Bardos – Director de Programe in Ministerul Sanatatii ne anunta ca documentul se afla pe masa Ministrului Sanatatii pentru a fi semnat.
Vineri, 1 iulie 2011: Andreea Marin Banica intra in direct intr-o emisiune televizata la Realitatea TV si vorbeste despre ultimele luni de asteptare in care echipa nu a avut nici un feedback despre soarta Ordinului modificat. Peste 2 zile, Ministerul Sanatatii da un comunicat pe site-ul sau in care anunta, in sfarsit, modificarea mult asteptata!

5 iulie 2011- a trecut 1 an si 9 luni de la prima intalnire cu Ministrul Sanatatii si acest ordin devine, in sfarsit, o noua sansa la viata pentru multi romani!

Multumim din suflet celor peste 9.000 de romani care au semnat petitia de modificare a Ordinului 50 si care au crezut in noi, precum si tuturor colegilor din media care au ales sa sustina demersul nostru! Fiecaruia dintre ei i se datoreaza aceasta reusita! Multumim, de asemenea, oamenilor de buna credinta din echipa Ministerului Sanatatii cu care am avut un dialog constructiv!

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii10.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=