Dupa editia speciala de vineri, in care am reusit sa aducem speranta in sufletul atator copii invizibili si a familiilor lor, va asteptam vinerea aceasta, 20 Iulie, la Trezeste Romania, cu noi povesti ale unor romani precum sotii Zamfir, care fac lucrurile sa se miste in comunitatile in care traiesc.

 

Camelia si Ion  Zamfir au state vechi in voluntariat, dupa Revolutie cei doi infiintand una dintre primele asociatii de mediu, care a derulat zeci de proiecte locale sau nationale. Asa ca, activi fiind o viata intreaga, sotii Zamfir n-aveau cum sa se multumeasca la pensie cu un trai tihnit si atat. De cum si-au cumparat o casa batraneasca in comuna Brusturoasa, cei doi galateni au inceput sa ia pulsul comunitatii. In afara de frumusetea de vis a locurilor si de bunatatea oamenilor, ei n-au putut sa nu observe si lucruri mai putin placute, chiar ingrijoratoare. Multe gospodine ratacisera prin sertare retetele cu mancaruri traditionale ale bunicii, in timp ce copiii lor cumparau dulciuri  nesanatoase de la supermarket; traditiile locale aproape ca disparusera si, ce li s-a parut cel mai grav, majoritatea tinerilor tanjeau dupa oras. Un imens potential, care risca sa se duca pe apa sambetei. Insa cei doi moldoveni cu inima mare s-au pus pe facut revolutie in sat.

Au schimbat mentalitati si i-au facut pe localnici sa se redescopere si sa foloseasca potentialul imens al zonei si al traditiilor. Si au reusit sa faca din Brusturoasa o zona turistica, unde orasanul gaseste peisaje de vis, aer curat, mancare buna si sanatoasa, obiceiuri traditionale si oameni deschisi la minte. Satenii, indrumati de Ion Zamfir, au ridicat o constructie frumoasa, din barne de lemn rotunde, asa cum se faceau pe vremuri in sat, cu atelier de mestesuguri traditionale si o bucatarie ecologica, cu sala de conferinte si cu cateva dormitoare pentru oaspeti. Centrul cultural si de traditii a devenit acum inima comunei, unde se desfasoara cele mai importante manifestari ale satului: aici vin copiii din sat sa invete obiceiurile traditionale si tot aici vin femeile sa gateasca ecologic si le invata pe fetele lor bucataria traditionala.

Povestea satului care a revenit la viata si a sotilor care sunt, acum, inima lui, in editia de vineri, 20 iulie, a emisiunii Trezeste Romania.

Puteti urmari un crampei din ceea ce am pregatit pentru voi vinerea aceasta la urmatorul link, precum si editia trecuta.

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii2.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=