Cu toate că ne plângem adesea familiei și prietenilor zicând „am o migrenă îngrozitoare”, „deși mânanc într-una, tot pierd în greutate” sau ”sunt așa de obosit că nu pot ridica un deget”....totuși tindem să ignorăm semnalele corpului nostru și amânăm vizita la medic. Toate „simptomele” ce par nesemnificative pentru noi pot fi în realitate semne ale cancerului, bolilor de inimă, diabetului și a altor maladii foarte grave. Așadar, este foarte important să cunoaștem semnalele corpului nostru, să le acordăm atenție și să cerem opinia medicului de îndată ce este posibil, deoarece detectarea timpurie și tratamentul sunt esențiale. Dr. Ahmet Uslu, Medic specialist de Boli Interne al Spitalului Aile Acibadem din Istanbul ne-a detaliat 10 semnale vitale ca importanță ale corpului nostru și semnificația lor ca simptome.

NU NEGLIJAȚI NICIODATĂ ACESTE SIMPTOME!

1. O pierdere neintenționată în greutate mai mare de 3 kilograme pe lună sau pierderea a mai mult de 10 % din greutatea corporală în ultimele 6 luni: Scăderea rapidă în greutate poate fi simptomul pentru boli metabolice precum hipertiroidită (exces al hormonului gușei) și diabet tip 1, dar și al unor tipuri de cancer. Dacă pierderea în greutate este însoțită de simptome precum consumul excesiv de apă și urinatul frecvent, acestea pot semnala diabetul de tip 1 în vreme ce palpitațiile, nervozitatea și transpirația excesivă ar putea semnala hipertiroidia. Febra ridicată inexplicabilă, tusea, flegmă sângeroasă, diareea și pierderea poftei de mâncare împreună cu scăderea în greutate pot semnala cancerul și sunt un motiv întemeiat să vizităm un medic cât de curând posibil.

2. Dureri în piept și apnee (pierderea suflului) ce intervin în timpul repaosului sau odată cu un mic efort fizic: a avea dureri în piept sau dificultate în a respira atunci când depunem un efort minim plimbându-ne la pas normal sau chiar în timpul repaosului sunt semne ale unor boli grave ale inimii ori plămânilor. Senzația de presiune în piept ce însoțește durerea sau durerea ce se întinde spre gât sau braț într-o manieră tipică anginei (durerii în piept) ar putea fi un motiv să luați în considerare o angiografie. Dacă durerile nu sunt tipice, este posibil ca medicul să vă supună unui test de efort, unei ecocardiografii, unei angiografii virtuale sau altor teste noninvazive. Consultarea imediată a medicului ar putea preveni un posibil infarct sau moartea subită.

3. Modificări pe piele: bolile tractului biliar și ale ficatului pot fi aparente prin simptome precum îngălbenirea ochilor și pielii, urina de culoare închisă sau albeața scaunului. Învinețirea pielii și sângerările subcutanate pot fi semne ale bolilor de sânge precum și a celor reumatice asociate venelor.

4. Inflamarea oricărei părți a corpului: Când o parte inflamată a corpului care era acolo înainte rămâne nemodificată ani de zile, este posibil să nu fie nimic important. Cu toate acestea, zonele nou inflamate trebuie urmărite cu atenție. Este posibil să nu se întâmple tot timpul, dar când inflamarea este însoțită de durere, acesta ar putea semnala o infecție, sângerare în interiorul masei sau o stimulare a nervilor, iar inflamația fără durere poate fi un simptom al cancerului.

5. Pierderea puterii sau a simțurilor la extremități: pierderea subită a simțurilor și a puterii poate fi un semn al embolismelor cerebrovasculare în vreme ce aceleași simptome care se dezvoltă de-a lungul unei perioade mai luni de timp pot semnifica vătămarea nervilor datorată diabetului, toxinelor sau altor cauze similare și, dacă sunt însoție de o durere în zona inferioară a spatelui, sau a spatelui în general, ar putea fi un simptom al herniei. Dacă aceste simptome sunt cauzate de hernie și sunt însoțite de urinare frecventă și slăbiciune a membrelor inferioare, este posibil să se impună o operație urgentă.

6. Migrene neobișnuite: dacă intensitatea migrenei, zona în care s-a instalat sau durata s-au modificat, ori dacă este însoțită de alte simptome, trebuie să îi acordați atenție. În vreme ce o migrenă care se întinde de la baza gâtului spre frunte este de obicei indicație a unor modificări în presiunea sangvină, orice presiune asupra feței, un sentiment de plin în nas și zona înconjurătoare pot indica sinuzita. Când durerea este recurentă, adesea însoțită de simțuri denumite aure vizuale sau olfactive și care în general au legătură cu o emisferă cerebrală, acestea sunt adesea asociate migrenei. Greața, amețeli, problemele de echilibru și modificările în starea de conștiență pot indica hemoragie cerebrală sau o masă craniană.

7. Epuizarea ce nu trece prin odihnă: acest simptom nu trebuie ignorat deoarece ar putea fi legat de boli cronice ale plămânilor, inimii și rinichilor, anemie și deficiențe hormonale sau alte elemente ale corpului. În fapt, situațiile de slăbiciune cauzate de anemie pot fi de asemenea simptomul unui cancer cauzator de anemie și, dacă nu consultați imediat un medic, este posibil ca tratamentul să nu mai ajute.

8. Amețeală și leșin: amețeala sau leșinul ca simptome de sine stătătoare și însoțite de palpitații, transpirație, incontinență și modificări ale stării de conștiență nu trebuie niciodată ignorate. În vreme ce această stare poate fi asociată stresului emoțional și afecțiunilor benigne precum o scădere a presiunii sangvine, ea poate fi atribuită și constricției și obstrucției arterelor ce merg spre creier sau care ies din inimă, bolilor grave ale valvei inimii sau problemelor directe ale creierului. Aceste simptome trebuie categoric tratate din perspectiva unei probleme neurologice sau cardiologice de către specialiști în aceste domenii.

9. Sânge în scaun, urină sau flegmă: sângele observat în fluidele corporale poate fi asociat unui număr mare de afecțiuni. Sângele în flegmă poate semnala boli pulmonare precum tuberculoză, pneumonie sau cancer pulmonar. Sângele în urină fără dureri poate fi un simptom al cancerului de vezică în vreme ce sângele în urină însoțit de dureri și arsuri poate semnala o piatră la rinichi, o infecție urinară sau nisip. În vreme ce sângele proaspăt în scaun poate semnala boli benigne precum hemoroizii, poate semnala de asemenea cancerul de colon dacă e însoțit de modificare a tranzitului intestinal, pierderea în greutate și dureri abdominale.

10. Modificări ale tranzitului intestinal: constipația pentru mai mult de 3 zile sau lipsa urinării timp de 24 de ore sunt simptome ce nu trebuie ignorate niciodată. Incapacitatea de a elimina gaze, temperatura și durerea abdominală acută pe lângă constipație ce a durat mai mult de 3 zile pot fi simptome ale blocajului intestinal ce trebuie operat de urgență precum și o indicație a unui cancer înșelător ce a crescut în liniște pe parcursul anilor. În mod similar, incapacitatea de a urina poate semnala deficiențe ale rinichilor dacă nu este însoțită de durere și infecții ale tractului urinar dacă intervine și durerea, precum și mărirea prostatei în cazul bărbaților.

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email [email protected] sau telefon 021 313 99 38.

 

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii7.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=