Copiii nostri trebuie protejati impotriva infectiei pneumococice!

Un vechi proverb spune ca „Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, asa ca a creat mamele!”  Cred ca nimic nu e mai adevarat si nu surprinde mai bine esenta maternitatii ca aceasta fraza. Atunci cand o femeie devine mama, intreaga greutate si responsabilitate a unei vieti apasa pe umerii ei. Pentru o mama, plansul copilului ei nu e niciodata un simplu scancet, un stranut nu e niciodata o simpla raceala, nimic din existenta copilului nu e intamplator sau nesemnificativ.

Cu toate acestea, milioane de mame din intreaga lume sunt neputincioase in fata unui inamic invizibil. Un inamic invizibil ce capata diferite forme si care poate afecta profund, chiar iremediabil, starea de sanatate a copilului tau. Vorbesc aici despre amenintarea bolilor pneumococice, considerate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cea mai frecventa cauza a mortalitatii infantile, din categoria bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare

Provocate de o bacterie raspandita la multi dintre copii (pneumococul), bolile pneumococice inseamna afectiuni diverse, de la  otite pana la pneumonii, sepsis sau meningite. In lume, in fiecare an, aproximativ 1 milion de copii cu varsta pana in cinci ani mor din cauza bolilor pneumococice, pneumococul  fiind  bacteria responsabila de aparitia acestora. In lume sunt inregistrate anual peste 14.5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copii cu varste sub 5 ani.  In plus, tratamentele medicamentoase inadecvate, administrate fara recomandarile medicilor, au determinat o crestere a rezistentei bacteriei  la antibiotice, in cazul copiilor romani.

Desi, in intreaga lume, copiii sunt protejati prin programe nationale de vaccinare, programe ce vor salva pana in 2030 vietile a aproape 8 milioane de copii, in Romania nu exista inca un astfel de program. Personal, ca mama, mi s-ar parea frustrant sa ma aflu in situatia de a-mi vedea copilul bolnav si de a afla ulterior ca i-as fi putut preveni suferinta printr-un vaccin.

In acest moment, in Romania, zeci de mii de mamici trec prin aceeasi frustrare si se simt neputincioase in fata acestei amenintari. Pentru aceste mamici, care se lupta cu boala copilului lor, dar si pentru micutii ce nu ar trebui sa treaca prin astfel de momente, am luat hotararea de a ma implica activ in promovarea acestei cauze. 

Consider ca este important sa oferim micutilor nostri sanse egale cu cele ale copiilor din alte state europene, luptand pentru dreptul lor de a fi vaccinati impotriva bolilor pneumococice. Imi doresc sa avertizez mamele asupra  pericolelor la care sunt expusi copiii neprotejati prin vaccinare si sa cerem impreuna autoritatilor romane sa se implice in luarea de masuri pentru vaccinarea copiilor nostri!

Dar, mai mult decat orice, imi doresc ca acest mesaj sa ajunga la urechile tuturor celor in masura sa faca ceva pentru sanatatea copiilor nostri.
Cu drag,

Andreea Marin

Presedinte Fundatia Pretuieste Viata

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii3.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=