Totul a pornit de la sutele de mesaje cu rugaminti din toata tara care au sosit catre mine cand am devenit mama, pe blog sau prin scrisori, de la fete, femei, mame intampinand tot felul de dificultati care imi cereau sfaturi, ajutor, idei. Am inceput sa ma documentez pentru a raspunde mesajelor pe domenii precum: sanatate, legislatie, drepturile femeilor, formare profesionala sau pur si simplu forta de a te regasi si a trai frumos si demn, la orice varsta. Intrebarile s-au inmultit rapid si prima idee pe care am avut-o de a ajuta mai multe mame decat o puteam face prin raspunsuri individuale a fost aceea de a structura informatia valoroasa adunata intr-o carte, «Pretuieste Viata», dupa publicarea careia lucrurile au luat o amploare neasteptata. Asa ca am inteles nevoia imensa a mamelor din Romania de a comunica, de a se intelege pe ele insele, de a gasi solutii la problemele de zi cu zi care le apasa pe umeri si de a avea pe cineva de incredere care sa le ofere informatie corecta. Am gandit un proiect national destinat mamelor pentru care am obtinut fonduri europene pentru a-l demara si sustine timp de un an, aceasta fiind dealtfel si singura sansa reala de a-l putea pune in practica.

Succesul Scolii Mamelor mi-a depasit asteptarile: centrele noastre de consiliere din tara (Bucuresti, Ploiesti, Cluj deocamdata) ofera servicii si seminarii gratuite pentru mame, cursuri de formare profesionala in urma carora multe dintre acestea si-au deschis mici afaceri. Telefonul national destinat mamelor, 116111, este la dispozitia lor 7 zile din 7 si am facut turul tarii intalnindu-ma fata in fata, impreuna cu expertii nostri pe teme diverse (cea mai cautata dezbatere: “Sunt mama, cum gasesc echilibrul intre familie, profesie si dorintele proprii?”), cu peste 5000 de mame care s-au simtit inspirate si au decis apoi schimbari profunde in viata lor. Pe www.scoalamamelor.ro au intrat deja peste 150.000 de mame, majoritatea din Romania, dar si din alte 96 de tari, pentru ca primesc informatie de incredere, iar specialistii nostri le raspund  individual GRATUIT, fie ca sunt medici, psihologi, psihiatri, experti in parenting, cariera, juristi care explica drepturile mamelor pe intelesul tuturor. ”

Andreea Marin Banica, presedinte Fundatia Pretuieste Viata

„Scoala Mamelor” a dezvoltat pentru inceput centre de asistenta si consiliere gratuita psihologica si psihiatrica pentru mamele aflate in dificultate, dar si pe directiile sanatate, cariera, comunicare si drepturi, legi explicate pe intelesul tuturor. Mamele care vin catre noi sunt si dintre cele cu business-uri impresionante - nu doar cu probleme materiale - dar care sunt, de pilda, intr-un dezechilibru emotional, aflate in depresie, anxietate, stres, etc si nu au incredere sa vorbeasca oricui despre situatia lor. Depresia e fenomen, deja, in Romania ce duce la decizii regretabile, precum sinuciderea, din pacate. Ele traiesc un dezechilibru major intre profesie, familie si dorintele proprii, nu stiu cum sa impace aceste directii din viata lor, iar aceasta conduce la lipsa de comunicare cu proprii copii si partenerii de viata, cu oamenii dragi, senzatia ca nu sunt ascultate, ca totul se darama, destramarea familiilor si a relatiilor sociale, boala etc.

Mamele au la dispozitia lor, GRATUIT, sfatuitorii de care au atata nevoie in centrele noastre si pe site-ul www.scoalamamelor.ro: psihologi, psihiatri, asistenti sociali, specialisti in dezvoltare profesionala si personala, parenting, comunicare, juristi, avocati, medici, indiferent care e mediul din care fac parte si pe ce treapta a scarii sociale se afla.
Pasul urmator este extinderea proiectului si pentru tati, pentru ca ne-au contactat adesea.

In centrele noastre sau sedii ale companiilor, primariilor, institutiilor, scolilor, gradinitelor, etc, am organizat intalniri gratuite pentru mame cu Andreea Marin Banica insotita de experti in drepturile femeilor, sanatate, legislatie, formare profesionala, antreprenoriat, comunicare sau alte femei care au fost in situatii dificile, au reusit sa le depaseasca si au cunoscut ulterior succesul.

De asemenea, am organizat cursuri gratuite de formare profesionala atestate CNFPA pentru a da o noua sansa femeilor care vor sa faca un pas inainte profesional, si multe si-au facut deja propria afacere pornind de la bursele oferite de Fundatia Pretuieste Viata si cunostintele dobandite in cursurile organizate de noi.

Platforma www.scoalamamelor.ro este o complexa Comunitate Virtuala a Mamelor, cu specialisti angajati sa raspunda gratuit intrebarilor lor pe diverse domenii, cu posibilitatea ca ele sa dialogheze si intre ele pe forum, cu conexiuni in directii cheie ce le sunt necesare. Practic, pe www.scoalamamelor.ro gasesc aproape tot ce au nevoie ca indrumare si adesea sprijin concret din partea expertilor. Avem deja o baza de date cu peste 150.000 de mame, majoritatea intre 25-45 de ani, cu studii medii si superioare.

O alta componenta importanta este Telefonul National dedicat Mamelor,  116111, un numar scurt unic la nivel national, gratuit in retelele Romtelecom si Cosmote, la care mamele pot suna 7 zile din 7, 16 ore pe zi, le  raspund specialisti in toate domeniile mentionate mai sus care le asculta problemele, le dau informatii utile, directii de urmat sau duc problema lor mai departe catre institutii ale statului abilitate sa o rezolve (pe domeniul juridic mai ales), obtinand feedback, atunci cand este necesar si posibil (acest telefon e necesar mai ales pentru femeile care nu au acces la internet si nici nu-si pot permite sa vina intr-unul din centrele noastre fizice, pentru ca locuiesc prea departe de ele).

Am elaborat si distribuit gratuit publicatii si DVD-uri adresate mamelor precum: “O mama sanatoasa, un copil sanatos”, „Cunoaste-ti drepturile” si „Mamele si cariera”.

Partenerul transnational al proiectului este Fundatia JOL – LET,  cu larga experienta in domeniu si pe proiecte similare din Ungaria, iar partenerii din Romania sunt Fundatia Estuar (experienta de 17 ani in domeniul sanatatii mintale, Presedinte Dr. Cristian Andrei) si Asociatia Telefonul Copilului. Am avut si sustinerea logistica a ONU si a UNICEF, pentru ca aveam nevoie de informatii fundamentate si de expertiza si exemple, studii de caz la nivel international.

“Scoala Mamelor“ a avut parte de o ampla campanie de promovare atat pe TV, cat si in presa scrisa si online, spotul TV e frumos si emotionant, poate fi vazut la butonul numit Spotul TV de pe prima pagina a site-ului www.scoalamamelor.ro.

Pe site pot fi vizualizate sute de video-uri din turul tarii facut alaturi de expertii nostri, intalnindu-ne cu peste 5000 de mame romance fata in fata, in gradinite, scoli, companii, fabrici, alte institutii, avand discutii emotionante si dezbateri inspirationale, dar si cu rezolvari practice, care depasesc granitele proiectului nostru, facute voluntar, cu mult suflet din partea echipei noastre, acolo unde e posibil.

Ce ne-am propus? Sa le facem pe mame sa simta ca pot ele insele schimba ceva in viata lor si a familiilor lor fiind informate, cunoscandu-si drepturile, oportunitatile, posibilitatea de a actiona argumentat in toate problemele vietii.

Urmatorul pas este transformarea proiectului si intr-o emisiune televizata, pe site existand deja interviuri realizate de Andreea Marin Banica des vizualizate (vezi  butonul Video pe site).

  • In paralel cu centrele fizice (Bucuresti, Ploiesti si Cluj), de mare succes este si Comunitatea Virtuala a Mamelor: www.scoalamamelor.ro;
  • In website se gasesc informatii necesare mamelor din domenii precum: medicina, cariera, dezvoltare personala, comunicare, drepturile mamelor explicate pe intelesul tuturor, etc.;
  • Specialistii raspund gratuit intrebarilor mamelor pe diverse domenii, le dau informatii necesare si directii de urmat;
  • Mamele pot comunica si intre ele pe forum.

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii10.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=