21 Septembrie 2012
Luni, 17 septembrie, am lansat impreuna cu alte 7 organizatii ale societatii civile si asociatii profesionale de medici campania „Coalitia pentru o Noua preventie“, o initiativa care lupta pentru actualizarea schemei nationale de imunizare prin includerea vaccinarii impotriva bolilor pneumococice. Aceste boli sunt cauza numarul 1 de mortalitate infantila in lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acest moment, doar 2 % dintre copiii Romaniei au parte de vaccinare impotriva bolilor pneumococice (otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, bacteriemii, sepsis sau meningite), pentru ca parintii acestora nu isi permit sa plateasca vaccinul la farmacii si pentru ca nu sunt informati, necunoscand astfel faptul ca si-ar putea feri copiii de aceste boli si de urmarile lor grave (convulsii, deficiente de vorbire, de auz si comportament, retard mental, septicemie) printr-un simplu vaccin. Noi credem ca toti nou-nascutii nostri au dreptul sa beneficieze de acest vaccin gratuit si, din pacate, Romania este ultima dintre tarile Uniunii Europene in care copiii nu au egalitate de sanse in fata acestor boli.
Initiativa Fundatiei Pretuieste Viata, sustinuta de World Vision Romania, Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria, a facut deja primul pas important. Memorandumul „Spune DA dreptului copiilor romani de a fi protejati impotriva bolilor pneumococice!”, a ajuns pe biroul ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, cu care am dezbatut problema in calitate de Ambasador al campaniei si Presedinte al Fundatiei Pretuieste Viata.
La evenimentul de lansare a Campaniei Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 ni s-au alaturat si medici de renume: Dr. Doina Plesca, de la Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Dr. Liliana Preotescu, de la Institutul de boli infectioase Matei Bals, Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Dr. Oana Falup, Presedinte Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Dr. Raluca Teodoru, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, dar si Dr. Marius Litu, reprezentant al Colegiului Medicilor. Cu totii au militat pentru introducerea vaccinului antipneumococic in grila de vaccinare gratuita, aceasta fiind singura metoda eficienta de reducere a numarului de cazuri de otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, bacteriemii, sepsis sau meningite.
„In orice stat european, preventia bolilor grave care afecteaza sanatatea si viata copiilor mici este o prioritate pentru autoritatile publice. In medie, Romania cheltuie pentru programe cu sanatatea publica de zeci de ori mai putin decat state precum Olanda, Franta, Finlanda sau Germania. Este momentul sa cerem autoritatilor sa se implice in prevenirea bolilor pneumococice, principala amenintare la adresa celor aproximativ 200.000 de copii care vin pe lume in fiecare an in tara noastra, si sa identificam impreuna solutii pentru ca, incepand din 2013, copiii nostri sa fie protejati impotriva bolilor pneumococice.” (Andreea Marin Banica)
In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica[1], in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere[2]. Aceste boli, care provoaca din ce in ce mai multe victime in randul celor mici, au devenit o problema serioasa si pentru parinti. Acestia sunt constienti de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarand ca au auzit sau stiu detalii despre acestea. 60% sunt constienti ca bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% mentioneaza vaccinarea ca metoda de prevenire a bolii, iar 86% considera ca vaccinarea este o responsabilitate a autoritatilor din domeniul medical si a medicilor de familie.[3]
Din pacate, 1 milion de copii pana in varsta de 5 ani isi pierd viata in lume din pricina acestor boli. Daca sunteti parinte si doriti sa va alaturati campaniei noastre, va rugam intrati pe Forumul site-ului www.scoalamamelor.ro si comentati acest subiect sau daca doriti lamuriri din partea medicului nostru, le puteti cere la sectiunea „Ai grija de sanatate” , apasand pe butonul „Intreaba un specialist”.
________________________________________
[1] Studiu “Incidenta infectiilor pneumococice la copii cu varsta intre 0-5 ani, in sistemul de sanatate din Romania”
[2] Studiu „Streptococus Pneumoniae Nasopharyngeal Colonization in Children in Brasov, Central Romania“, Falup-Pecurariu et al
[3]Studiu “Cum iti protejezi copilul de bolile pneumococice?”, realizat de iVox, la care au participat 1.897 de parinti cu copii in varsta de pana la 5 ani